2014. okt 31.

Így is felhívhatod a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára

írta: A Szerk
Így is felhívhatod a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára

 

 

Így is felhívhatod a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára

 

Lustaság,  félelem, vagy az idő hiánya? Társadalmi és pszichológiai elvárások okozta probléma, mely hatására, mi nők sokkal fontosabbnak tartjuk szépségük megtartását és ennek érdekében az életüket is kockára tesszük és feláldozzuk, mert nem akarnak a képeken látható nőkhöz "hasonlóan kinézni" és elveszíteni, "elcsúfítani" nőiességük egyik legfontosabb külső jegyét.

 

 Valószínűleg mind együttesen felelős azért, hogy Magyarországon több mint 2500 nő veszíti életét mellrákban. Pedig egy kis odafigyeléssel vagy önvizsgálattal, és a mai szűrések által lehetővé vált, hogy minden nő túl tudja élne ezt a betegséget. Hihetetlen, de mi nők, azért félünk elmenni rákszűrésre, mert félünk a rossz diagnózistól. És persze, miért pont velünk történne? Így elintézzük egy úgyis minden rendben vannal..

Bár vége ennek a hónapnak, nem szabad elfelejtsük, hogy október a hónap a mellrák elleni küzdelem hónapja. A legkülönbözőbb módon próbálják felhívni a nők figyelmét ennek fontosságára.

  • A mellrák elleni harc jelenlegi jelképe a rózsaszín szalag, amit Evelyn Lauder és újságíró barátnője vezetett be 1993-ban. A kampány fő célja, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a nőket erről a betegségről.

    Mellrák.jpg

     

    •  Vannak olyan sportolók, leginkább Amerikában, akik októberben pink mezeket viselnek.

    • Az NFL már ötödik éve foglalkozik, és gyűjt a Mellrák Ellenes Liga részére.

     

    • Estee Laudernek köszönhetően a világ nagyobb nevezetességeit rózsaszín fény borítja, és vannak akik sétálnak, mely sétának a célja szintén a figyelemfelkeltés. https://www.facebook.com/rozsaszin.lanchid

     

    Tehát jöjjenek most a fotók, mert így is felhívhatjuk a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára.

     

     Ő itt Beth Wahanga, aki pár hónappal ezelőtt töltötte fel ezeket a fotókat a facebook oldalára. A célja, hogy felhívja a figyelmet a mellrák megelőzésére.

     

Piros ruhás 1.jpg

Piros ruhás2.jpg  

 

David Jay közel 100 nőről készített képeket, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a fiatalabb korosztály is abszolút veszélyeztetett – mivel David szerint az orvosok többsége 50 éves kor alatt nem is ajánlja, hogy mammográfiás vizsgálaton essenek át a nők és lányok. A 18 és 35 év közötti, mellrákot túlélő nőkről készített fotósorozatához a kezdő lökést az a sajnálatos esemény adta, hogy David 29 éves barátnőjének ikertestvérén masztektómiát (emlőeltávolító műtétet) hajtottak végre – ekkor a férfi egy fórumon hirdetett, mire nem várt számban jelentkeztek nők a fotózásra. A fotós hangsúlyozta, hogy a képeken szereplő nők idejüket és pénzüket áldozva utaztak New Yorkba, hogy szerepelhessenek a fotókon. Tehát igenis fontosnak érezték az életükben fordulópontot jelentő változás demonstrálását, jobban mondva, minden szónál többet érő vizuális dokumentálását.

David Jay jelenleg a The Unknown Soldier című sorozatán dolgozik – ebben az Irakot és Afganisztánt megjárt fiatal katonákról készített fotóit publikálja majd.

Szintén a Huffington Post ír arról a mellrákot túlélő nőről, aki a plasztikai beavatkozás helyett a tetoválást választotta. Az amerikai Kelly Davidson (34) így fogalmazott: “Ez az én becsületrendem.” Kelly háromszor is harcba szállt a rákkal és győztesen került ki a küzdelemből. A róla készült fotókat közösségi oldalon is posztolta.

mellrak1.jpg

 

mellrak2.jpg

 

mellrak5.jpg

 

mellrak6.jpg

 

mellrak7.jpg

 

mellrak15.jpg

 

mellrak14.jpg

 

Charis Isis fényképes sorozata a mellrákot túlélő nőkről.

Kívül tágasabb.jpg 

Grace 3.jpg

 

Kívül 2.jpg

Grace 1_1.jpg

 

Grace 2.jpg

 

            forrás: disturb.blog.hu 

És ha már megelőzés, érdemes ezt is elolvasni..

Egy amerikai tanulmány a lehető legkevesebb érintkezést tanácsolja azokkal a vegyi anyagokkal, amelyek egyes felvetések szerint, leginkább növelhetik a mellrák kockázatát és részét képezik a mindennapi életnek.

Az Environmental Health Protection című szaklapban korábban összeállították azoknak a kémiai anyagoknak a listáját, amelyek bizonyítottan emlőrákot idéznek elő állatoknál és amelyekkel sokan naponta érintkeznek. Hangsúlyozták, ugyanezek az anyagok hozhatók összefüggésbe az emberi mellrákkal is.

A benzinben, a gázolajban, a kipufogógázban található anyagokról, illetve a tűzálló vagy folttaszító anyagokról, az oldószerekről, a festékeltávolítókról, az ivóvíz kezeléséhez használt fertőtlenítők származékairól van szó – magyarázta Ruthman Rudel, a newtoni Silent Spring Intézet kutatási igazgatója, a tanulmány társszerzője.

A tudósok felhívják a figyelmüket a nőknek, hogy a lehető legkevesebb ideig tegyék ki magukat benzin és gázolaj gőzének vagy kipufogógázoknak, főzés közben kapcsolják be a páraelszívót, csökkentsék a megégett ételek fogyasztását, ne vásároljanak poliuretánhabbal készült fotelt, díványt, kerüljék a folttaszító szőnyegeket és lakástextileket.

És itt vannak még a hajfestékek, a javaslat szerint olyan hajfestéket érdemes használni, amelyikben nincs perklóretilén vagy más oldószerek. Továbbá szerezzenek be ivóvíztisztító karbonszűrőt, csökkentsék a házi por mennyiségét úgy, hogy a lakásba lépve vegyék le a cipőt, és használjanak nagy hatékonyságú részecskeszűrővel ellátott porszívót.

Létezik olyan betegség, ami egy nőt nőiessége teljes valójában megsemmisít. Egy betegség, ami nemcsak ok, hanem következmény, hiszen amint már a cikk elején említettem, hihetetlen, de sokan azért nem mernek orvoshoz menni, nehogy szembesülniük kelljen a rettegett diagnózissal. Vannak, akik évek óta küzdenek és rettegnek, hogy meddig lehetnek tünetmentesek. És vannak, akik a sok szörnyűség ellenére, erősek vagy inkább bátrak tudnak maradni. Mi, akik többnyire képtelenek vagyunk, vagy csak nagyon kevesen tudunk részt vállalni mások tragédiájában, most megtehetjük legalább azzal, hogy segítünk.

Persze felmerül bennem a kérdés, hogy valóban így kell felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, vagy a képek inkább csak a nők bátorságáról, vagy kitudja miről tanúskodnak? Mert, ha valaki meg tudná mondani, hogy hogyan kerülhető el ez a betegség, akkor biztos vagyok benne, hogy a nők nagy része élne a lehetőséggel. 

 

 

Szólj hozzá

rák nők prevenció mellrák